Türk Vatandaşı Çalışma İzni Alma Şartları
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yurt dışında çalışma izni almak için ulusal vize kapsamında başvuru yapmak zorundadır. Çalışılmak istenilen ülkede geçerli vatandaşlık yoksa alması gereken vize o ülkenin çalışma vizesidir. Avrupa'da Avrupa Birliği Avrupa ekonomik alanı içerisinde bulunan ülke vatandaşları iş başvurusunda ve çalışma izninde 3. ülke vatandaşlarından daha önce kabul görülmektedir.
Yurt dışı çalışma vizesi başvurularında yetkili noktalar başvurulan ülkenin büyükelçilikleri veya konsolosluklarıdır. Çalışma vizesi başvurusu için yurt dışında bulunan bir kuruluştan iş teklifi almanız ya da kendi imkanlarınızla bir iş bulmanız gerekmektedir.
Özellikle Avrupa ülkeleri başvuruda bulunan 3. ülke vatandaşları için sınırlamalar koymuştur. Yukarıda belirtilen birliklerden birine üye ülkelerden herhangi birine vatandaş olmayan şahıslar üçüncü ülke vatandaşı sayılmaktadır. Türk vatandaşları da bu kategoriye girmektedir. Gidilmek istenilen ülkenin belirlediği kriterlere uygun bir işi kendi imkanlarınızla bulmak zorundasınız.
Gitmek istediğiniz ülkede başvuru yaptığınız pozisyona uygun bu ülke vatandaşı veya birliklere üye ülkelerden birinin vatandaşı yoksa bu işte çalışabilirsiniz.
Yurt Dışında Okuyanlar İçin Çalışma Vizesi
Avrupa'da üniversite okuduysanız üniversite okuduğunuz ülkede niteliklerinize uygun iş bulmak için 18 ay süreniz bulunmaktadır. İşi bulduğunuz takdirde oturum ve çalışma izni almaktasınız.
Üniversite eğitiminizden hemen sonra ülkeye dönüş yaptıysanız yeniden iş bulmak için okuduğunuz ülkenin sizlere 6 aylık bir iş arama vizesi Hakkı tanıdığını unutmamalısınız.
Bu süre zarfı içerisinde niteliklerinize uygun ve geçiminizi sağlayacak bir iş bulursanız bulunduğunuz ülkenin yabancılar şubesinde çalışmaya bağlı oturum izni başvurusu yapabilirsiniz.
Yurt Dışı Çalışma Vizesi Dil Şartı
Bazı ülkelerde ülkenin kullandığı resmi dilin bilinmesi şartı vardır. Genel olarak yurt dışında iş aramak için İngilizce geçerli dil olarak kabul edilmiştir.
Ancak Almanya gibi ülkeler Almanca A1 sertifikasını zorunlu tutmaktadır. Mühendislik yazılım gibi bilişim teknolojilerine hâkim konumdaysanız ve bu alanda çalışmak istiyorsanız hemen hemen her ülkede İngilizce bilmeniz yeterli sayılmaktadır Almanya'da dahil.
İstisnai Meslekler
Yurt dışında çalışacağınız iş ile alakalı bir diplomanız var ise bu diplomanın gideceğiniz ülkedeki üniversite diplomalarına denk olması gerekmektedir.
Mesleki yeterliliğinize dair evraklar gideceğiniz ülkenin makamlarının mesleki yeterlilik şartlarına denk olmalıdır.
Uzun süreli çalışma izni için ulusal vize başvurusu yapılması gerektiğini söylemiştik.
Ulusal vize başvurusu için gerekli evraklar
Başvuru formu: gideceğiniz ülkenin çalışma izni verebilmesi için istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde ve istenilen dilde hatasız doldurulması gereken formdur.
Hatalı veya eksik bilgi bulunması durumunda başvurunuz geçersiz olacaktır.
Forumda bulunması gereken imza başvuran şahsın kendisine ait olmak zorundadır.
Ankara vize danışmanlığı https://www.tercume-burosu.net/iletisim adresten bizlerle iletişime geçtiğiniz takdirde sizlere bu konuda danışmanlık verecektir.
Ankara vize danışmanlığı uzman ekibi tarafından tüm süreciniz hakkında bilgilendirme ve uygulama danışmanlığı sağlanacaktır.
Pasaport: gitmek istediğiniz ülke için çalışma vizesi başvurusu gerçekleştirirken pasaportunuz en az bir sene süreli geçerlilik arz etmelidir. Eğer pasaportunuz yok ise en az bir sene geçerli pasaport çıkartmanız zorunluluk arz eder.
2 adet vesikalık fotoğraf: en az 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğrafınız güncel görünümünüze uygun olmalıdır. 35-45 milimetre ölçülerinde işlenmiş olmalıdır. Şahsın yüzünü kapatacak hiçbir şey bulunmamalıdır. Saçınız aksesuarınız ve benzeri asla yüzünüzü kapatmamalıdır.
Nüfus cüzdanı fotokopisi:
Nüfus cüzdanı fotokopiniz başvuru yapacağınız ülkenin dilinde noter yeminli çevrilmiş ve apostilli olarak sunulmalıdır.
Tam kapsamlı vukuatlı nüfus kâğıt örneği:
Nüfus kaydınıza ve aile bilgilerinize ulaşılabilecek şekilde detaylı bir belge oluşturulmalıdır.
Doğmuş çocuklarınıza ait detaylı kimlik bilgileri
Geçmiş evliliklerinizin resmî belgeleri
Boşanma kayıtlarınız
Anne ve babanıza ait detaylı bilgilendirmeler hazırlanmalıdır.
Başvuru sahibinin ikametgâh adresi detaylı bir biçimde ibraz edilmelidir
Geçerli bir sağlık sigortanız bulunmak zorundadır ve bu sigorta uluslararası geçerliliğe sahip olmak zorundadır.
Mesleki geçmişinizi detaylı bir biçimde anlatan CV oluşturmak zorundasınız.
CV içerisinde iş geçmişiniz okul geçmişiniz ve sizin akademik ve iş hayatınıza ait tüm bilgiler bulunmak zorundadır.
Aşağıda belirteceğimiz iş teklifi formunda evrak talep edilmektedir.
***Gideceğiniz ülkede işverenin adı ve adresi
Gittiğiniz ülkede işverenin çalışma alanı ve adresi
İş ilanının tanımı ve kendisi
Çalışma zaman diliminiz
Gideceğiniz ülkenin para biriminde yıllık brüt maaşınız.
Yurt dışında ve yurt içinde alınmış mesleki eğitim belgeleriniz
Mesleği icranıza yönelik yetkili makamlar tarafından sunulmuş belgeler
Yeterliliğinizin gideceğiniz ülkede geçerli olduğunu kanıtlayan e iş yeriniz tarafından alınmış kıyaslanabilir belge. ***
Ailelerin Durumu
Yurt dışına çalışmak için gittiğinizde eşlerinizi ve çocuklarınızı da götürebilirsiniz.
Üniversite mezun olduğunuz durumda eşinizi yanınızda götürmeniz daha olası bir durumdur.
Bu duruma karar veren kuruluş ise büyükelçilikler ve konsolosluklardır.
Konu ile ilgili detaylı bilgi için https://www.tercume-burosu.net/ adresini ziyaret edebilirsiniz.